AUTOFAGIJA: PREDNOSTI I MANE

alarm clock, cup, morning-2116007.jpg
Tražite najbolji način za mršavljenje?

Prednosti i mane autofagije

ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć kod gubitka kilograma pogledajte naše proizvode

Intermitentni post (AUTOFAGIJA) je način ishrane koji podrazumeva naizmenično unošenje i ograničavanje kalorija u određenim vremenskim intervalima.

 

Postoji nekoliko vrsta intermitentnog posta, uključujući 16/8, 5/2, alternativni dan i druge varijacije, koje se razlikuju po dužini i učestalosti posta i obroka. Osnovni cilj intermitentnog posta je stvaranje kalorijskog deficita, što znači da trošite više kalorija nego što unosite, kako biste podstakli gubitak težine.

Intermitentni post utiče na gubitak težine na nekoliko načina:

– **Smanjuje zadržavanje vode i podstiče sagorevanje masti:**

Kada ne jedete, vaše telo prvo sagoreva glikogen (rezervu glukoze) u jetri i mišićima, prelazeći zatim na masti kao izvor energije.

– **Smanjuje apetit i povećava osećaj sitosti:**

Proteini i masti, koji su glavni sastojci ishrane tokom intermitentnog posta, duže ostaju u želucu, sprečavajući nagli porast i pad nivoa šećera u krvi koji može izazvati glad i žudnju za hranom.

– **Poboljšava nivo šećera u krvi i insulina:**

Smanjen unos ugljenih hidrata sprečava prekomerno lučenje insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi i skladištenje masti.

Ovo je posebno korisno za osobe sa dijabetesom tipa 2, metaboličkim sindromom ili insulinskom rezistencijom.

– **Poboljšava nivo holesterola i triglicerida u krvi:**

Smanjen unos ugljenih hidrata i povećan unos zdravih masti, kao što su omega-3 masne kiseline, poboljšava profil lipida u krvi i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, intermitentni post može izazvati neželjene efekte

kao što su glavobolja, umor, mučnina, zatvor, loš zadah, grčevi u mišićima i promene raspoloženja, koji se obično javljaju u početku i obično nestaju nakon nekoliko dana ili nedelja.

Takođe, održavanje intermitentnog posta na duže staze može biti izazovno zbog potrebe za strogim nadzorom unosa kalorija i izbegavanja određenih namirnica koje su bogate ugljenim hidratima, kao što su žitarice, voće, povrće, mahunarke, mlečni proizvodi i slatkiši.

Ovo može izazvati dosadu, frustraciju i nedostatak hranljivih materija.

**Zaključak:**

Intermitentni post predstavlja efikasan način ishrane sa potencijalnim zdravstvenim prednostima, ali takođe nosi i određene izazove.

Pre nego što se odlučite za ovu dijetu, važno je konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom kako biste utvrdili da li je ona prikladna za vaše individualne potrebe i ciljeve. 

Prilagodite plan intermitentnog posta prema vašem zdravstvenom stanju i potrebama, uz pažljivo praćenje svog tela i reakcija na ovaj način ishrane.

Odlučili ste se na ovaj način ishrane

Potrebna vam je pomoć?

Biljne mešavine koje su dozvoljenje da se koristi pri ovakvom načinu ishrane i koje će pomoći da se proces gubitka kilograma ubrza.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top